مبارزه 18 روزه مردم مصر به حکومت 29 ساله حسنی مبارک پایان داد .
سرانجام در هجدهمین روز از قیام مردم مصر ، حسنی مبارک از قدرت کناره گیری کرد.
این در حالی است که دیکتاتور مصر روز گذشته در یک نطق تلویزیونی گفته بود اختیاراتش را به معاونش عمر سلیمان واگذار می کند ولی تا سپتامبر آینده(شهرویر 90) به عنوان رئیس جمهور مصر باقی خواهد ماند.
این سخنرانی ، مانند بنزینی بر آتش خشم مردم بود زیرا آنان انتظار داشتند مبارک در سخنرانی اش کناره گیری اش را از قدرت اعلام کند.
از این رو ، مردم به سمت مراکز حکومتی مانند رایو و تلویزیون دولتی و کاخ ریاست جمهوری حرکت کردند.
ارتش نیز با صدور بیانیه ای از مردم خواست به خانه های خود باز گردند اما معترضان به حرکت خود ادامه دادند تا این که عصر امروز ، عمر سلیمان از کناره گیری مبارک از قدرت خبر داد.
همچنین منابع خبری از خروج مبارک و خانواده اش از قاهره خبر دادند.از بندر شرم الشیخ به عنوان مقصد احتمالی مبارک یاد می شود.
در پی اعلام خبر سقوط مبارک ، موجی از شادمانی در قاهره و سایر شهرهای مصر پدید آمد و میلیون ها مصری در خیابان ها و میدان های این کشور ، به شادمانی و پایکوبی پرداختند.
تلویزیون دولتی مصر اعلام کرده است که حسنی مبارک از مقام ریاست جمهوری استعفا کرد.
عمرسلیمان، معاون رییس جمهوری مصر با قرائت بیانیه ای در تلویزیون مصر، خبر کناره گیری آقای مبارک را از قدرت اعلام کرد.
به گفته آقای سلیمان، اختیارات حسنی مبارک به شورای عالی ارتش واگذار می شود.
صدها هزار نفر که از هجده روز قبل در مرکز قاهره دست به تظاهرات زده اند، با خوشحالی از استعفای آقای مبارک استقبال کردند. در قاهره مردم با تکان دادن پرچم و به صدا درآوردن بوق ماشین ها خوشحالی خود را از استعفای آقای مبارک نشان دادند.
در شهر اسکندریه نیز صحنه های شادمانی مردم به چشم می خورد.
آقای مبارک کمتر از بیست و چهار ساعت قبل گفته بود که حاضر نیست استعفا دهد.
اینکه اختیار امور در مصر در دست ارتش باشد، با قانون اساسی این کشور مغایرت دارد. خبرنگار بی بی سی در قاهره می گوید مشخص نیست که آیا در راس قدرت بودن شورای عالی نظامی، معترضانی را که خواهان یک دولت غیرنظامی جدید هستند، قانع خواهد کرد یا نه.
به گفته خبرنگار بی بی سی، وضعیت مصر در حال حاضر بسیار شبیه به یک کودتای نظامی است و مصر به سوی آینده ای بسیار نامطمئن پیش می رود.
پیشتر اعلام شده بود که حسنی مبارک قاهره را به مقصد استراحتگاه ساحلی شرم الشیخ ترک کرده است.
تلویزیون دولتی اعلام کرده بود که اطلاعیه ای مهم از سوی رئیس جمهوری منتشر خواهد شد.
در همین حال، حسام بدراوی، دبیرکل حزب دموکراتیک ملی، حزب حاکم مصر گفت که پیش از نطق تلویزیونی آقای مبارک در شامگاه پنجشنبه از این مقام استعفا داده بود.
آقای بدراوی به بی بی سی گفت که اقدام درست برای رئیس جمهوری این است که کناره گیری کند.
در اسکندریه و سوئز نیز امروز تظاهرات برگزار شد.
اوایل روز جمعه، تلویزیون دولتی مصر متن بیانیه رهبران ارتش را پخش کرد.
در این بیانیه آمده بود که ارتش تضمین می کند اگر وضعیت کنونی در کشور خاتمه یابد، وضعیت فوق العاده در مصر را لغو کند.
در این بیانیه همچنین آمده بود که به دنبال تغییرات لازم در قانون اساسی مصر، ارتش تضمین می کند که انتخابات آزاد و عادلانه برگزار کند تا مصر بتواند جامعه ای آزاد و دموکراتیک شود.
ارتش در بیانیه خود افزود که کسانی که به فساد اعتراض کرده و خواستار اصلاحات بوده اند، تحت تعقیب قرار نخواهند گرفت.
آقای مبارک در نطقی تلویزیونی که پنجشنبه شب (دهم فوریه)، ایراد کرد، گفته بود قصد دارد تا انتخابات ریاست جمهوری در ماه سپتامیر در راس قدرت بماند اما بخشی از اختیارات خود را به عمر سلیمان، معاونش و رئیس سازمان اطلاعات و امنیت، واگذار می کند.
سمیر رضوان، وزیر دارایی مصر، صبح جمعه به بی بی سی گفت که وضعیت کنونی نمی تواند ادامه یابد و اعضای شورای عالی ارتش در همین ارتباط جلسه داشته اند.
تحلیلگران می گویند تا ایراد نطق آقای مبارک در شامگاه پنجشنبه، انتظار عمومی بر این بود که او کناره گیری کند ولی به جای آن، سخنرانی رئیس جمهوری باعث شده که مصر در بلاتکلیفی و سردرگمی قرار بگیرد.
درباره مبارک
انور سادات و معاونش حسنی مبارک ????
در ژوئن ???? حسنی مبارک هنگامی که از اتیوپی دیدن میکرد مورد سوء قصد قرار گرفت اما جان سالم به در برد.
وی در سال ???? هنگام سخنرانی در پارلمان از حال رفت.
حسنی مبارک در سال ???? در آلمان برای یک جراح بر روی کمرش بستری شد.
در فوریه سال ???? حسنی مبارک، دستور داد متممهایی به قانون اساسی اضافه شود تا برای نخستین بار انتخابات ریاست جمهوری با شرکت کاندیداهای دیگر برگزار شود.
پس از اضافه شدن این متممها به قانون اساسی، وی در سپتامبر سال ???? در نخستین انتخاباتی که نامزدهای دیگر نیز شرکت داشتند، پیروز اعلام شد.
در ششم ماه مارس ???? حسنی مبارک به دلیل عمل جراحی بر روی کیسه صفرا، قدرت را به طور موقت به نخستوزیر واگذار کرد.
در ?? ژانویه ????، در واکنش به اعتراضهای گسترده در مصر، حسنی مبارک برای نخستین بار برای خود معاون برگزید.
با ادامه اعتراضها در مصر، در یکم فوریه ????، حسنی مبارک اعلام کرد که دیگر در انتخابات ریاست جمهوری شرکت نمیکند اما در عین حال گفت که کشور را ترک نمیکند و در مصر خواهد مرد.
دو سوم جمعیت ?? میلیونی مصر را جوانان زیر ?? سال تشکیل میدهند که بسیاری از آنها با مشکل بیکاری مواجهاند؛ ?? درصد مردم مصر نیز درآمدی کمتر از دو دلار در روز دارند.
حسنی مبارک به مدت سه دهه زمام امور مصر را در دست داشت.
آقای مبارک بعد از کسب موفقیت هایی در ارتش مصر به عنوان معاون رییس جمهوری این کشور برگزیده شد و در پی تروز انور سادات در سال 1981، رییس جمهوری مصر شد.
وی سیاست آقای سادات در حمایت از معاهده صلح با اسرائیل را ادامه داد و به همین دلیل، از متحدان اصلی آمریکا در منطقه شد و هر سال میلیاردها دلار کمک نظامی از آمریکا دریافت کرد.
حسنی مبارک در تلاش برای مقابله با مخالفت گروه های اسلامی، وضعیت فوق العاده اعلام کرد و فعالیت اخوان المسلمین را ممنوع کرد.
گروه های غیرمذهبی نیز از وی به دلیل رفتارهای خشونت آمیز پلیس، فساد اداری و استبداد انتقاد می کردند.
شادمانی ملت ها ، واکنش دولت ها